dimecres, 9 de març del 2011

Avui la creativitat artística és mes viable que mai (1a Part)

Això ja és un fet. Avui hi ha més creació que mai, en tots els camps, com la musica, el llibre, el cinema o la dansa. Més gent que crea i més gent que veu aquestes creacions.

Un altra qüestió és si els creadors podran sobreviure, si els grups arriben a fi de mes, si els llibres arriben a llegir-se.

Això passa aquí i arreu del món, si ens oblidem per un moment dels països més pobres, les dictadures eternes...

Encara hi ha més: alguns grups i alguns creadors arriben a viure del seu art i consoliden la seva activitat. Ho estan fent d’una forma atípica, no per la via tradicional. Això passa per Internet, les xarxes socials, els portals de distribució on line

Els que han après aquestes habilitats saben que les regles de joc han canviat, que avui, per arribar a cobrar per la feina feta cal contribuir primer, oferir creacions com a forma de comunicació. La publicitat tradicional no passa per aquí.

Però tot plegat és bastant caòtic, no es fàcil d’entendre. Estem vivint una anècdota local i passatgera o formem part d’una gran onada que transforma el món cultural cada dia que passa?

Dir avui que tenim clar què passa i cap a on van les coses, fóra molt atrevit. No crec que ho sàpiga ningú. Però es veuen tendències, hi han propostes.

Però no us en parlarem ara. Nomes volem facilitar-vos algunes pistes per a arribar a final de mes, de moment. Desprès potser resultarà que també us ajudaran a navegar amb més visibilitat. Tot arribarà.

En tot cas, qui no es belluga, qui no comença a caminar, ni que sigui a les palpentes, no estarà en condicions d’entrar en el joc, quan el joc s’anirà definint

Per a començar a caminar a les palpentes, creadors, gent creativa de tota mena i color, aquí van algunes pistes que ens facilita una gent que en sap tant com avui se’n pot saber. Son els FCForum, www.fcforum.net Aquí trobareu experts de tot el mon, que treballen junts des de fa un parell d’anys, per a veure-hi clar a la boira

Ara ens faciliten una Declaració del fcforum: Models sostenibles per a la creativitat (que podeu descarregar-vos en PDF). Veureu que ho publiquen també en versió catalana.

Només són dues pàgines. La segona, és una llista de fórmules econòmiques per a sobreviure ens els nous temps, en la nova economia.

Per els que en vulguin saber més, han publicat altres documents, però en parlarem un altre dia. Allà ens dibuixen com podria ser aquesta futura economia de la creativitat on la llei ja no la faran les multinacionals que ens havien forçat a acceptar el seu monopoli cultural i creatiu.

No sé si serà com ells, els del FCForum, la dibuixen, però es bo de saber-ho. En tot cas no serà com fa deu anys, per que ara ja està tot capgirat. Ara imposen lleis de copyright que només demostren que no saben negociar amb el futur. Com deia un d’aquests empresaris massa llestos, fa uns dies: ”per què aquesta indústria no pot funcionar com ho ha fet aquests últims 100 anys?”

Bona pregunta dels que no vol saber-ne la resposta.

En parlarem més.