dimarts, 12 de gener del 2010

Què tenen en comú Ferran Adrià, Javier Mariscal i Jordi Savall?

Els tres personatges apareixen com “ambaixadors europeus de la Creativitat i la Innovació”, signant un Manifest de la Unió Europea. Naturalment, formen part d’una llarga llista de gent notable a tot el mon. Veure el Manifest.
És un document que val la pena llegir per que en paraules clares i entenedores, diu d’essencial sobre aquest tema que ha estat l’eix de la política cultural d’Europa durant l’any que ja ha acabat. Per això el trobareu aquí, en versió catalana.
La creativitat no és una anècdota simpàtica que nosaltres col·leccionem per que som simpàtics. És allò que ens cal si volem...
Us ho diré en paraules de José Manuel Barroso: “La creativitat és un component crític de la nostra capacitat per a innovar. I la innovació és un factor essencial, no únicament per a la nostra qualitat de vida i el nostre desenvolupament sostenible. El progrés de les societats depèn de la innovació i de la gent creativa”. Veure Declaració.

És a dir, que la gent creativa es necessària per a sortir de la crisi i superar el consumisme, per a frenar el canvi climàtic i viure de forma més equilibrada, per a facilitar el diàleg intercultural i aprendre a viure com a persones en el mon globalitzat.
Finalment, tot surt del mateix lloc: gent que canta, balla , toca un instrument, dibuixa, cuina, fa teatre, vídeo, crea i participa a Internet. Que descobreix el seu patrimoni i sap recrear-lo amb altres.
Tot això que molts han fet en la intimitat quan l’ambient no afavoria aquestes “particularitats” de gent una mica especial. Tot això que no ensenyen ni valoren les escoles de negocis ni la gent important. Ara és el moment de la gent creativa, com a mínim a Europa. A veure quan també ho serà aquí.