dimarts, 8 de gener del 2013

Un petit grup de musics petits que arriba molt lluny









En aquesta nova etapa de Gent Creativa, continuem treballant des de l'art, però ho fem amb BCNThe Lab. Ens han convidat a participar i participem tant com podem.
Però avui començarem parlant d'una historia que queda molt lluny de Barcelona.
Fem un salt fins a Paraguay on trobem un grup de nens que ens poden ensenyar coses molt interessants.http://www.youtube.com/watch?v=O6rgkCUstaE
Si donem un cop d'ull a aquest vídeo gairebé no calen paraules: son un grup de nens en una barri pobre on un mestre s'ha proposat de formar amb ells una orquestra. Tenen l'il.lusió de fer-ho i poca cosa mes. D'instruments no n'hi han ni diners per a comprar-ne, així que s'associen amb un expert en escombraries que comença a  fabricar instruments amb aquesta matèria prima.
Quan al vídeo sentiu, sense veure l'instrument, com sona la musica i amb quin sentiment ho fa aquella nena, us quedeu sorpresos tot descobrint amb què està fent musica.
Aquests son miracles que de vegades fa la tecnologia, si el projecte te sentit.

Així doncs, tenim a Paraguay un grup que funciona. S'han ajuntat un mestre, un músic, un recuperador de deixalles, un expert en comunicació a les xarxes socials, un expert en crowfunding, un càmera de vídeo...i una banda de nens amb moltes ganes.
El resultat és al vídeo, el canvi al barri es respira. Aquí tenim una innovació que sap crear el seu propi coneixement, que transforma una realitat social amb una inversió mínima, amb un projecte viable.

A mi em sembla que tot això és perfectament vàlid per Barcelona i el seu Laboratori -ciutat. L'entorn és diferent, les tecnologies també. Els recursos son els que hi han en cada cas.

Aquí, quan parlem de Laboratori, molta gent pensa que això serà una història d'enginyers.
Molta gent pensa que els enginyers som gent de pinyó fixe, que només pensem en aplicar la nostra tecnologia a qualsevol situació.
Que som com aquell nen que te un martell i que veu claus per tot arreu !
Crec que no sempre és així.

A BCNThe Lab, justament, estem començant a fer un altra cosa.
Estem fent un Laboratori obert a la ciutat i als ciutadans que hi participen, on la ciència i la tecnologia, l'art i les humanitats s'hi troben com a casa.
Per que saben que la innovació social, la innovació de la ciutat que farà possible cada projecte , s'alimenta d'un nou coneixement que estem creant entre tots

Us recomano un llibre acabat de sortir, una "Alicia" amb imatges d'impacte i una nova història:
http://www.verkami.com/projects/3578-