dimarts, 9 de març del 2010

Torna Leonardo Da Vinci a Barcelona?

S’han instal·lat a la Pedrera enginyers de tot el mon per a parlar d’ètica , de valors.
Quan les persones parlen de “valors” o valors humans a l’enginyeria, es poden estar referint a la llibertat, la justícia, la veritat, la saviesa, la pau, la bellesa, la seguretat o l’autonomia.
No ho dic jo, ho diu la convocatòria de la Conferencia internacional http://www.icehve.com que varen celebrar aquest mes de març.
Encara diuen més: servir a les persones i a la seva seguretat, respondre als compromisos, respectar al proïsme, a la comunitat i al medi ambient. Benvinguts els enginyers que volen fer un mon millor, una societat més justa. Que volen fer la part que els hi toca.
Que els temps estan canviat és un fet, nomes cal portar els ulls ben oberts i encara en veurem més. És molt estimulant de veure com hi ha molta gent que també vol , com nosaltres, que les coses vagin millor, que volen fer millor les coses, sense esperar què faran o deixaran de fer aquests senyors que surten a la TV.
Aquí, nosaltres volem oferir als enginyers unes gotes de creativitat per acabar de fer el pes, com ho feia el gran Leonardo. Això vol dir creativitat artística per a enriquir “l’ecosistema creatiu” on treballem. Un ecosistema que de vegades es tan pobre que la vida s’hi fa impossible. Creativitat per a descobrir la il·lusió de crear i d’innovar. Per a obrir la mentalitat i acceptar noves idees, noves solucions. La vida a les empreses podria alegrar-se una mica i la feina sortiria millor.
Perquè ètica i valors no vol dir nomes “allò que no està be” o que fa mal a algú. També ens parla d’allò que si que està be, com ara innovar. És ètic no innovar? Disposar de recursos i de capacitats i no treure’n el millor rendiment possible ens pot conduir a una crisi com la que ara vivim. En podríem dir la crisi de la no-innovació, en lloc de la “bombolla del totxo”. Tot depèn de com ho vulguem explicar.
Cantar, dibuixar, fer teatre o ballar…també poden fer-ho els enginyers. Segur que n’hi ha molts que ho fan. Personalment, en conec alguns. Com podríem fomentar un “ecosistema creatiu” al voltant de les nostres empreses