dimecres, 12 de maig del 2010

El barri de Tremé a New Orleans ja te la seva sèrie a la TV

Els que seguim encantats les series de TV de la HBO ja estem esperant l’aparició de “Tremé” , una sèrie sobre New Orleans desprès del Katrina. La sèrie ja es va presentar el mes passat als USA, i la signen noms de prestigi, David Simon i Eric Overmeyer, els creadors de “The wire”.
Però aquesta vegada, la sorpresa es doble: no es tracta únicament de la corrupció que aquesta ciutat arrossega des de fa temps i que el Katrina es va encarregar de posar en evidencia. La nova serie enfronta corrupció amb creació artística i vitalitat cultural, la força moral d’una ciutat i d’un barri amb una gran tradició musical.
En aquest cas, la intuïció artística i periodística d’un home admirable, David Simon, sembla que ha donat en el clau. Si New Orleans necessita una renovació innovadora, que enfronti no únicament les desgràcies d’una catàstrofe natural sinó també les corrupcions i limitacions de polítics, empresaris i institucions que durant tant temps l’han mantingut en la misèria, la resposta al desastre no es limita a un pla d’obres públiques.
La vitalitat cultural es la clau del tema. Maria Rosario Jackson, del prestigiós Urban Institute de Washington ho va definir de forma clarivident ja fa temps, en un informe que us adjuntem ( Maria Rosario Jackson i New Orleans desprès del Katrina (http://www.urban.org/publications/900927.html ) Ella diu que, a partir de la música que fa la gent, tota la gent, professionals i aficionats, cal aixecar el barri i la ciutat.
En un treball sistemàtic sobre la vitalitat cultural, el seu impacte social i econòmic en barris i ciutats, i els indicadors per a avaluar-la, l’Urban Institute ofereix una resposta de concepte i de mètode per a facilitar el treball de politics i gestors culturals que vulguin trencar amb rutines que ja han demostrat el seu fracàs en situacions extremes, com ara ho es Haiti i la seva reconstrucció, i en situacions menys dramàtiques de les nostres ciutats. Per què a Barcelona les noticies del barri del Raval sempre tornen a començar? No serà que partim d’un diagnòstic insuficient que no valora l’impacte de la vitalitat cultural?
En el mateix Urban Institute , al document de mètode esmentat podeu trobar definicions i indicadors que permeten treballar professionalment aquest tema. Son cent pagines amb una bona presentació, en anglès. http://www.urban.org/projects/cultural-vitality-indicators/index.cfm
Per que vulgui l’essencial del tema, li oferim la definició de “vitalitat cultural” que , per cert, podeu comparar amb la que nosaltres donem sobre la “gent creativa”.
“És la manifestació de creació, disseminació, validació i suport de les arts i de la cultura com una dimensió de la vida de cada dia a les comunitats”
No us perdeu la sèrie Treme. En parlarem