dilluns, 7 d’octubre del 2013

QUÈ DIUEN ELS FILÒSOFS SOBRE LA GENT CREATIVA?




Avui és el dia.
Avui em vull treure una espina que porto clavada des de fa temps. Des de qu’escric sobre gent creativa, se que molta gent em mira com si estigués perdent el temps en coses poc serioses. Per a un enginyer, acabar escrivint de projectes artístics seria una mica trist, o una evasió, si te la pots permetre.

A la vida he fet algunes coses considerades serioses, com dirigir una empresa o fer de diputat. Així doncs, avui, amb la crisi i els problemes que te la gent, per què m’estic ocupant d’art ? Com pot l’art ajudar a algú en la seva vida?
Doncs , sembla que d’això parlen precisament  Kant, Hegel, Nietsche o Freud. Tots van dir coses ben interessants sobre els impactes de l’art sobre les persones i sobre la seva relació amb els altres. Lo trist és que no els van escoltar com calia, ens vam quedar amb la part més racional del seu discurs. Però amb la part estètica no sabem què cal fer.

Ara no em posaré pas en profunditats filósófiques. Aquí només soc un amateur. Però tot i així, he pogut llegir el llibre de Charles Pepin, un jove filòsof que dona classes cada  dilluns en un cine de Paris.
El llibre no es tant difícil. “Quand la Beauté nous sauve” (R.Lafont.2013). Ànim.

El que Pepin explica em sembla increïble. Aquests filòsofs tan sòlids ens descobreixen que l’art pot tenir efectes sorprenents sobre les persones. Per exemple, gracies al art confiem en nosaltres mateixos, volem fer participar als altres a la nostra emoció, estimulem la nostra intuïció, podem ser creatius, podem ser desinteressats, ens sentim en harmonia interna i amb els altres, som sensibles a allò que pot ser sublim en cada persona, tenim una percepció del sentit de la nostra vida, la bellesa ens comunica valors, ens anima a pensar en un altra forma, superem la nostra agressivitat


Per un instant, com a mínim, la bellesa ens demostra que hi pot haver salvació. És només un instant, una porta que s’obre. No és la solució però deu n’hi do.
La veritat, no se com es pot viure la vida de cada dia sense art.
 
De manera que la gent creativa no som una especie exòtica ni 
perdem el temps en coses prescindibles.
Potser son els altres, els que s’haurien de preguntar
si serveix d’alguna cosa allò que estan fent.
En tot cas, convido als nostres filòsofs que en parlin
 de tot això a la gent. Avui ho necesitem més que mai. Els joves 
encara més. De tot això, els filòsofs n’estan
 al corrent des de fa temps. No anem pas a descobrir a
Kant a hores d’ara.

Però anem a Paris i comprem una entrada pel cine
 del senyor Pepin. Es troben a www.mk2.com 
Cada dimarts a les sis al cine Hautefeuille. Val la
pena veure com la gent l’escolta. Alguns ho trobaran
estrany. Com pot la gent normal interesar-se per la filosofia avui 
que tots tenim tants problemes importants ?