dilluns, 1 de juliol del 2013

QUÈ DIUEN ELS NENS DELS INMIGRANTS I ELS POBRES?

¿Qué passaria si ...

...els nens d'una escola del Raval de Barcelona, a la vora del port, es trobessin amb els nens d'una escola de Sarrià, a la part alta, gent "d'alt standing" , com diuen les inmobiliàries?

Doncs això, més o menys, és el que fa una associació d'Hamburg que es diu Crossover: organitzen tallers musicals  i partits de basquet entre dues escoles ben diferents.


*El seu mètode es combinar dues escoles , una ve d'un barri pobre amb inmigrants, i l'altra ve d'un barri ric amb nens nadius en la seva majoria.
Hamburg , com Barcelona, és una ciutat de port, amb poblacions que no es parlen encara que viuen a 15 minuts una de l'altra.
Abans de trobar-se, els nens parlen els uns dels altres. No s'han trobat mai però ja tenen les seves idees, molts prejudicis. Els nens, que saben parlar clar, que saben dir allò que els adults no s'atreveixen a dir,  diuen coses que trobaríem "incorrectes". La correcció és la nostra millor arma contra els altres, pot ser més dura que una pedra.
En parlen abans dels tallers. Després parlen dels seus amics de l'altre barri, sense cap problema.

*Què passa doncs en aquests tallers? Crossover

Això és un vídeo curt. Amb les imatges que son molt explicites, sentim un comentari en alemany, pero allò que diu la veu en off ho podem endevinar fàcilment. És això, aproximadament:
“Crossover” és como una fusió musical entre dos estils diferents. Aixi veiem nosaltres la integració entre gent diversa
Fem tallers durant una setmana tot ajuntant dues escoles molt diverses, rics i pobres, nadius i immigrants. 
La idea és que els nens actuin junts: fant musica, dibuixen, escriuen cançons, juguen a basket.
D'aquesta forma superen barreres mentals. I molt més: aprenen a treballar en grup, guanyen autoconfiança i empatia, aprenen valors civics.

*Quina classe de musica? Rap , és clar.  Asi combinen texts que diuen coses molt directes sobre nois i noies que venen de lluny, que volen viure de debó al seu nou pais, que son amics sense pensar d'on venen,  que assumeixen amb responsabilitat un passat de guerra i de nazisme pero que miren endevant. No es queixen contra ningú.
Per a donar idea del seu estil, tenim aqui una cançó d'un dels liders de Crossover, l'artista Samy Deluxe.
La cançó "D'on vinc?"

*Be, doncs, aquests son els Crossover d'Hamburg. Crec que ens poden donar idees, no? Treballen ja amb 30 escoles de tot el pais, arriben fins a 6000 nens i nenes. Han possat a punt el seu propi metode de treball.
Per a saber-ne més podeu visitar la seva web

Asociación Crossover
Un altre dia us explicaré el seu projecte per adolescents, molt original.