dilluns, 11 de gener del 2010

Estratègia UE 2020 i la Carta als Reis.

La Unió Europea prepara un nou document d’estratègia que donarà el relleu al Tractat de Lisboa. La crisi es una bona raó per a posar-se al dia, a més dels canvis de dirigents de la Unió.
Aquest document parla sobre com orientar la sortida de la crisi amb un horitzó 2020. Com tots sabem, han passat o estant passant moltes coses, com per a deixar que ens escriguin el futur un equip de comptables dels que corren sovint per Brussel·les.

Per sort, la UE ha llençat una invitació oberta per a introduir esmenes al seu document inicial. Aquest document de treball el podreu trobar aquí i sembla realment un balanç econòmic d’una empresa, més que l’estratègia d’un “super- pais” com Europa: http://ec.europa.eu/eu2020/index_fr.htm

Nosaltres hem participat en aquesta consulta amb criteris de gent creativa (en lloc de comptables tenim violinistes, com deia Menuhin) i ens ha sortit aquest escrit, que ben pensat, podria ser la nostra Carta als Reis (veure document “Contribució a la futura estratègia UE 2020”)
Pels que aneu molt ocupats i voleu saber de que va la nostra proposta i les nostres raons: ara sembla que està de moda invocar la creativitat per que un projecte econòmic sembli modern. Notem bé que no parlen de “creativitat artística” i que al final sembla que es reduirà a una habilitat informal que anirem afegint al CV. Apareixen cursets rapits de creativitat als màsters de gestió d’empresa
Nosaltres ens hem mirat amb calma el document de treball de la UE que hauria de fixar l’estratègia per a sortir de la crisi i sembla que ells tenen fe, molta fe, creuen que la gent te ganes de fer un salt endavant i treballar amb alegria, creuen en la creativitat que impulsa la innovació de les empreses. Segons ells , ara, els treballadors europeus haurien de fer una gran esforç per a ser creatius i innovadors.. Per què l’haurien de fer, aquest esforç? Per a premiar als cínics dirigents que han orquestrat uns anys d’abusos especulatius que han arruïnat les finances, la construcció i tota l’economia mundial? Els mateixos que ara diuen, aquí no ha passat res, torne-m’hi?

Nosaltres demanem un compromís amb un altre sistema de valors que faci possible una economia verda, treball creatiu, consum raonable, creació artística com expressió personal i ciutadana. En definitiva, respecte al ciutadà i al treballador.

Per això cal una forma diferent de cultura, no tan centrada en l’espectacle i les seves subvencions, sinó que faci possible la creació artística de tots els ciutadans i des de tots els espais socials, des de l’empres a l’espai públic, un compromís dels artistes per a facilitar aquesta expressió de creativitat de la gent creativa.

Be, és una Carta als Reis, ja ho se. Però cal insistir, com ho fan els nens. Si no t’ho porten aquest any, potser els Reis hi pensaran l’any que ve. Al final, ja ho sabem, se’n surten.

Ingenuïtat infantil? Mes ingenu sembla creure que els mateixos cobdiciosos de diner que han pres les decisions econòmiques aquests últims anys fins portar –nos al desastre, puguin continuar com si res, i que la gent tornarà a empènyer al carro , previ un curset de creativitat.

I que els governs que els han acompanyat, que han facilitat i estimulat aquesta cursa al caos puguin recuperar la credibilitat de la gent sense reconèixer la seva participació al desastre i el seu compromís de canvi.